Tudor Ulianovschi, ambasadorul RM în Elveția, a absolvit studiile de licență și masterat, la ULIM

Excelența Sa Tudor Ulianovschi, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Confederația Elvețiană, cu sediul la Geneva și reprezentantul permanent al al statului nostru pe lângă Oficiul ONU, Organizația Mondială a Comerțului și alte organizații internaționale la Geneva, a absolvit studiile de licență și cele masterale la Facultatea Drept ULIM, în anul 2006. Conflictele înghețate și reglementarea acestora în dreptul internaţional - a fost tema tezei sale de master. Vorbește fluent engleza, araba și franceza.

În perioada 2005–2007, a activat în calitate de ataşat, secretar III și secretar II în cadrul Direcţiei America, Departamentul Cooperare Bilaterală în cadrul Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) al R. Moldova. În anii 2007-2010, dl. Tudor Ulianovschi a ocupat funcțiile de secretar I și consilier la Ambasada R. Moldova în SUA, Washington, D.C., ulterior fiind șef de direcție, responsabil de relațiile cu statele din America de Nord și Canada, Orientul Mijlociu și Asia.

În anii 2010-2012, a fost consilier, pe Direcţia America, la Departamentul Cooperare Bilaterală al MAEIE. Ulterior, în perioada 2012-2013, a activat în calitate de coordonator național al Programului Comunitatea Democrațiilor, sub egida SUA, Clubului de la Madrid și Suedia. Între anii 2012-2013, a fost șeful Direcției America, Asia, Orientul Mijlociu și Africa din cadrul MAEIE. În perioada 2013-2014, dl. Tudor Ulianovschi a fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei R. Moldova în Statul Qatar.

Președinte al Comitetului pentru Balanța de Plăți al OMC

 În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului General al Organizației Mondiale (OMC) a Comerțului, reprezentantul permanent al R. Moldova la Geneva, ambasadorul Tudor Ulianovschi a fost ales prin consens de către cele 164 state membre, în calitate de președinte al Comitetului pentru Balanța de Plăți. Este o funcție de coordonare internațională, deținută, anual, de către ambasadorii statelor membre ale OMC.

Aceasta e o realizare a eforturilor întreprinse de către misiunea noastră diplomatică în Confederația Elevețiană și o premieră pentru țara noastră în cei 17 ani de activitate în cadrul OMC, notează dl. Tudor Ulianovschi printr-un mesaj pe o rețea de socializare.

Conform grilei de clasificare a OMC, Comitetul pentru Balanța de Plăți este plasat în categoria a doua de structuri ale respectivei organizații internaționale. Alegerea reprezentantului R. Moldova pentru una din cele 14 poziții vacante pentru anul 2017 în cadrul OMC presupune fortificarea poziției țării noastre pe arena internațională, cu precădere în sistemul mondial de comerț. Mandatul va fi deținut timp de un an, iar în calitatea de președinte al Comitetului pentru Balanța de Plăți, reprezentantul R. Moldova trebuie să-și desfășoare activitatea echidistant, transparent și obiectiv față de toate statele membre.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


10.04.2017