”Suntem tineri cu oportunități bune și în țara noastră”

Elena Putina, absolventa Facultății de Istorie și Relații Internaționale, a studiilor de licență și masterat, promoția 2010, face parte din pleiada primilor tineri din R. Moldova, care au început să beneficieze de oportunități multiple de implicare în proiecte internaționale, cu călătorii în centrele academice europene. Un rol deosebit pentru cariera sa academică l-a jucat activitatea extracurriculară la Centrul de Cooperare Internationala (CCI) din cadrul ULIM, la început, doar o inițiativă studențească. După facultate, Elena Putina a fost acceptată la LCC International University din Lituania, unde a participat la formarea viitorilor lideri din Europa de Est și Asia Centrală.

Ulterior, absolventa ULIM a activat la American Language Center, ca în timpul liber să creeze și o mică afacere de accesorii pentru cei pasionați de lecturi.  Coreea de Sud este țara care i-a oferit Elenei Putina o nouă experiență profesională, mai bine de un an - colaborarea cu postul de radio Arirang Radio, unde săptămânal, în direct, tânăra aborda chestiuni ce țin de cultura coreeană, europeană, inclusiv cea din R. Moldova. Revenită de curând în țară, a început să activeze la Centrul de Resurse pentru Studenți, un nou proiect internațional creat, unde se ocupă de relațiile cu mass-media și comunicare.  

Absolventa  Woodbridge School din Marea Britanie a optat pentru o facultate la ULIM

Cât privește parcursul educațional, la ULIM, tânăra își amintește că, pentru proaspata absolventa a Woodbridge School din Marea Britanie alegerea unei universități nu era simplă. ”Am urmat studiile la o facultate, care să îmbine interesul meu pentru istorie, dar și pentru viitorul țării. Familia mea a fost dintotdeauna activă din punct de vedere civic și a prețuit tot ceea ce ține de identitatea și bunăstarea noastră ca neam, așa că m-a susținut în ceea ce privește alegerea făcută. 

Împreună cu alți colegi, am pus bazele activității Centrului de Cooperare Internationala (CCI). La începuturi, a fost doar inițiativa noastră studențească, ghidați de un profesor din Germania. Din start, ne-am propus organizarea unor evenimente pentru studenții ULIM, unde să invităm experți din toate domeniile, inclusiv dintre cei din străinătate veniți la Chisinau. Scopul nostru era să facilităm un dialog incitant pentru cei care aspiră la o carieră de succes. Indubitabil, ne-a reușit, iar eu am prins și multe lecții utile despre conducerea unei echipe și organizarea de evenimente.

Creșterea mea ca specialist, dar și sub aspect uman, o datorez profesorilor de la ULIM, în special, Mitru Ghițiu, Ludmila Tihonov, Ludmila Coadă, Viorica Țîcu, Ion Tentiuc, Valeriu Pleșca și Pavel Parasca. Dedicarea și pasiunea lor au fost molipsitoare, iar modul în care m-au sprijinit, a fost determinant pentru mine”, afirmă   Elena Putina.  

”Creșterea mea ca specialist, dar și sub aspect uman, o datorez profesorilor de la ULIM”

Cei mai mulți tineri conștientizează importanța perseverenței în studii, dar și în activități de voluntariat, stagieri sau chiar implicări în proiecte cu parteneri din afară. ”Acest ansamblu de activitati te ajută să devii o persoană cu abilități în diverse sfere, ceea ce te face deosebit de atractiv pentru angajatori, mă refer, în special, la cei din organizațiile sau companiile internaționale. Dacă ești activ și dispus să înveți, atunci chiar nu ai nevoie de prieteni sau cunoștințe pentru a te angaja imediat după  absolvire.

Și eu, și soțul meu, avem experiența studiilor peste hotare. Am fost în străinătate perioade îndelungate, angajați fiind conform profesiunilor noastre. Însă, dorul de casă a fost mare, pentru că aici ne este familia și țara, unde să ne creștem familia. Departe de casă, am învățat să prețuim nenumăratele binecuvântări pe care le avem în Moldova și, mai ales, să vedem cu ochi limpezi șansele profesionale existente de aici. Suntem tinerii cu oportunități bune și în țara noastră, fapt ce ne încurajează să n-o părăsim și să contribuim la un viitor mai bun acasă”, susține tânăra. 

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


13.04.2017