Echipa studenților juriști de la ULIM, câștigătoarea unui concurs interuniversitar, organizat de Curtea Constituțională

O echipă studențească de la Facultatea de Drept, coordonată de dr. Serghei Țurcan, șeful Catedrei Drept Public, a fost desemnată învingătoare a unui concurs interuniversitar, organizat, în premieră, de Curtea Constituțională din Moldova (CCM), cu sprijinul UE. Viitorii juriști și-au încercat puterile în fața unui complet de judecată, format din experți internaționali și judecători CCM. Din echipă au făcut parte Irina Buzu, Ana Indoitu, Roman Maican și Adrian Gamarța-Eșanu.

Concurenții au avut sarcina de a participa la simularea proceselor cauzelor identice celor examinate de CCM. În debutul concursului, a avut loc o tragere la sorți, astfel încât studenții au reprezentat deputați, miniștri, avocați sau alte părți implicate. Au participat echipe de studenți de la opt instituții de învățământ superior din R. Moldova - ASEM, ULIM, USM, USEM, USPEE „Constantin Stere” din Chișinău, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și Universitatea de Stat din Comrat.

Un exercițiu care va deschide mai multe oportunități pentru viitorii specialiști

”Concursul în cauză este un exercițiu care va deschide mai multe oportunități participanților, ca viitori juriști și avocați. Iar aceasta devine și mai actual, în contextul unor cauze de apărare a drepturilor fundamentale prin ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate în fața CCM, atunci când tinerii sunt parte a unor litigii în instanță”, declară dl. Mamuka Jgenti, expert în cadrul proiectului UE ”Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova”.

Studenții au pledat în fața unui complet de judecată inedit – format atât din judecătorii Curți Cunstituționale din statul nostru, cât și de la curțile constituționale din Georgia și Lituania. ”Prin urmare, am făcut uz nu doar de cunoștințele juridice acumulate în timpul facultății, ci și de abilitățile de adaptare și comunicare de la limba română la  engleză”, menționează Irina Buzu. Studenții ULIM au pledat în trei cauze, în care trebuiau să argumentăm una dintre cele două poziții - fie din perspectiva autorilor sesizării, fie din cea a autorităților de stat vizate.

”Competiția a fost provocatoare în măsura în care te pune să îți testezi limitele și să te autodepășești, fiind un final frumos al vieții studențești la facultate. Victoria noastră se datorează, întâi de toate, ghidării și susținerii mentorului Serghei Țutcan, apoi spiritului de echipă, insistenței, perseverenței și tenacității membrilor echipei. Totodată, grație stării noastre interioare. Or, noi ne-am setat pe victorie, de la bun început”, mărturisește Irina Buzu.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


26.06.2017